SEO staat voor ‘search engine optimization’, wat simpelweg zoekmachine optimalisatie betekent. Het is een verzameling van processen en verbeteringen die tot doel hebben om websites hoger te laten scoren in zoekmachines zoals Google. Maar er is veel meer te leren over SEO dan deze korte definitie. Daarom gaan we je uitleggen wat SEO precies inhoudt en waarom wij denken dat het slim is om er vandaag nog mee te beginnen.
De betekenis van ‘SEO’ #
SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het is het proces waarbij je jouw website optimaliseert om hogere posities te behalen in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Het doel van SEO is om je website beter vindbaar te maken voor mensen die op zoek zijn naar producten of diensten die jij aanbiedt.
Hoe werkt SEO? #
Om te begrijpen hoe SEO werkt, is het belangrijk om te weten hoe zoekmachines zoals Google zoekresultaten beoordelen. Wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert, doorzoekt de zoekmachine het internet om pagina’s te vinden die relevant zijn voor die zoekopdracht. Dit gebeurt door middel van crawlers, die door links te volgen door het web navigeren en informatie over pagina’s verzamelen.
Google gebruikt hiervoor een algoritme dat rekening houdt met vele factoren om de relevantie en waarde van een webpagina te bepalen. Dit algoritme is complex en wordt regelmatig bijgewerkt, maar er zijn een aantal belangrijke elementen waarop Google let:
E-E-A-T #
Een belangrijk bekend concept binnen SEO is E-A-T, dat staat voor Expertise, Authoritativeness, en Trustworthiness. Dit betekent dat Google websites hoger zal plaatsen in de zoekresultaten als ze worden geschreven door experts op hun vakgebied, op een autoritatieve manier worden gepresenteerd, en als ze als betrouwbaar worden beschouwd.
Google heeft recent een update gedaan in haar richtlijnen waar het E-A-T concept uitgebreid wordt door een extra ‘E’ toe te voegen voor Experience. Hiermee wordt gedoeld op de gebruikerservaring op een website, zoals laadtijd, mobielvriendelijkheid en navigatiegemak.
SEO Ranking factoren #
We weten nu dat E-E-A-T de belangrijkste concepten zijn voor Google, maar hoe bepalen ze of een website hier goed op scoort? Dit doen ze via beoordelingscriteria die ranking factoren genoemd worden. In totaal houdt Google rekening met meer dan 200 ranking factoren om te bepalen welke pagina’s het meest relevant zijn voor een specifieke zoekopdracht. Enkele belangrijke ranking factors zijn:
- Relevante content: de inhoud van een pagina moet relevant en nuttig zijn voor de zoekopdracht van de gebruiker.
- Backlinks: het aantal en de kwaliteit van de links van andere websites naar jouw pagina kunnen de autoriteit en relevantie van jouw pagina beïnvloeden.
- Pagina laadtijd: websites die snel laden hebben de voorkeur van Google omdat ze een betere gebruikerservaring bieden.
- Mobielvriendelijkheid: met het groeiende aantal mobiele gebruikers zijn mobielvriendelijke websites steeds belangrijker geworden voor Google.
- Gebruikerservaring: Google houdt ook rekening met de gebruikerservaring van een website, zoals de navigatie, de lay-out, en de structuur.
De drie pijlers van SEO #
De pijlers van SEO zijn techniek, content en autoriteit. Hieronder bespreken we deze pijlers en geven we aan welke ranking factoren belangrijk zijn voor een goede SEO-strategie.
1. Techniek #
De eerste pijler van SEO is techniek, of technische SEO. De technische basis van je website is essentieel voor een goede SEO-strategie. Enkele technische aspecten van SEO die belangrijk zijn:
- Snelheid: zorg dat je website snel laadt. Dit is belangrijk omdat bezoekers anders afhaken en zoekmachines dit kunnen meewegen in hun rankingfactoren.
- Mobielvriendelijkheid: zorg dat je website goed te gebruiken is op mobiele apparaten. Dit is belangrijk omdat steeds meer mensen hun mobiele telefoon gebruiken om te zoeken op het internet.
- Beveiliging: zorg dat je website beveiligd is met een SSL-certificaat. Dit is belangrijk omdat zoekmachines hier waarde aan hechten en bezoekers zich veiliger voelen op een beveiligde website.
- Indexeerbaarheid: zorg dat zoekmachines je website goed kunnen indexeren. Dit betekent dat zoekmachines alle pagina’s en content van je website kunnen vinden en begrijpen. Een sitemap indienen bij zoekmachines kan hierbij helpen.
- Structuur: zorg voor een goede structuur van je website. Dit betekent dat je pagina’s op een logische manier zijn geordend en dat er geen dode links zijn. Ook de URL-structuur van je website is belangrijk voor SEO.
- Interne links: zorg dat je interne links gebruikt om je content met elkaar te verbinden. Dit helpt zoekmachines om de structuur van je website te begrijpen en kan bijdragen aan een hogere ranking.
2. Content #
De tweede pijler van SEO is content. Content is een breed begrip en omvat alles wat er op je website te vinden is, zoals teksten, afbeeldingen en video’s. Het is belangrijk dat je content relevant en van goede kwaliteit is. Enkele aspecten van content die belangrijk zijn voor SEO:
- Relevantie: zorg dat je content relevant is voor je doelgroep. Gebruik de juiste zoekwoorden en houd hierbij rekening met de intentie van de zoeker. Dit betekent dat je je content afstemt op de informatiebehoefte van je doelgroep.
- Kwaliteit: zorg dat je content van goede kwaliteit is. Dit betekent dat je foutloos schrijft, dat je content interessant en relevant is voor je doelgroep en dat het aansluit bij de behoeften van de bezoeker.
- Structuur: zorg voor een goede structuur in je content. Dit betekent dat je gebruikmaakt van tussenkopjes, opsommingen en alinea’s. Dit maakt je content overzichtelijker en beter leesbaar.
- Lengte: de lengte van je content is ook van belang voor SEO. Over het algemeen geldt dat langere content beter presteert in zoekmachines dan kortere content. Zorg er wel voor dat je content van goede kwaliteit is en blijft, anders kan dit juist een negatief effect hebben op je ranking.
- Afbeeldingen: gebruik afbeeldingen om je content te versterken. Gebruik relevante afbeeldingen en optimaliseer deze door de bestandsnaam en alt-tag in te vullen. Hiermee geef je aan zoekmachines aan wat er op de afbeelding te zien is.
- Meta descriptions: zorg voor een goede meta description. Dit is de beschrijving die zoekmachines onder de paginatitel weergeven in de zoekresultaten. Zorg dat deze beschrijving relevant en aantrekkelijk is voor de zoeker.
- Page titles: zorg voor goede page titles. Dit is de titel van je pagina die bovenaan in het tabblad van je browser wordt weergegeven. Zorg dat deze titel kort en krachtig is en de inhoud van je pagina samenvat.
3. Autoriteit #
De derde pijler van SEO is autoriteit. Autoriteit heeft te maken met de populariteit en reputatie van je website. Een website met veel relevante en kwalitatieve externe links wordt gezien als een autoriteit op een bepaald onderwerp. Enkele aspecten van autoriteit die belangrijk zijn voor SEO:
- Linkbuilding: zorg voor goede linkbuilding. Dit betekent dat andere websites linken naar jouw website. Dit kun je onder andere bereiken door goede content te maken die andere websites willen delen.
- Externe links: link ook zelf naar andere relevante en kwalitatieve websites. Dit kan bijdragen aan de autoriteit van je eigen website.
- Relevante content: zorg dat je relevante en kwalitatieve content maakt die andere websites willen delen.
On-page en off-page SEO #
Binnen SEO wordt onderscheid gemaakt tussen on-page en off-page SEO. On-page SEO heeft betrekking op alles wat je op je eigen website doet om je vindbaarheid in zoekmachines te verbeteren. Off-page SEO heeft betrekking op alles buiten je eigen website dat bijdraagt aan je vindbaarheid, zoals linkbuilding.
Wat is ‘white-hat’ en ‘black-hat’ SEO? #
Er zijn verschillende manieren om je vindbaarheid in zoekmachines te verbeteren. Deze manieren worden onderverdeeld in ‘white-hat’ en ‘black-hat’ SEO.
‘White-hat’ SEO is de ‘goede’ manier van SEO. Dit betekent dat je op een eerlijke en transparante manier werkt aan een goede vindbaarheid in zoekmachines. Je houdt je aan de richtlijnen van zoekmachines en zorgt voor relevante en kwalitatieve content.
‘Black-hat’ SEO is de ‘slechte’ manier van SEO. Hierbij probeer je de zoekmachines om de tuin te leiden en kunstmatig hogere rankings te krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het plaatsen van verborgen tekst op de website, het opzettelijk genereren van irrelevante links, het kopiëren van content van andere websites, of het gebruik van zogenaamde ‘linkfarms’.
Het gebruik van ‘black-hat’ SEO kan leiden tot een snelle stijging van de zoekresultaten, maar dit is vaak van korte duur. Als zoekmachines ontdekken dat je gebruikmaakt van ‘black-hat’ SEO, dan kunnen ze je website verbannen uit de zoekresultaten. Dit kan grote gevolgen hebben voor de vindbaarheid en het succes van je website.
Wat is een SEO specialist? #
Een SEO specialist is iemand die zich bezighoudt met het verbeteren van de vindbaarheid van websites in zoekmachines. Een SEO specialist heeft kennis van de verschillende aspecten van SEO, zoals techniek, content en autoriteit, en weet hoe deze aspecten geoptimaliseerd kunnen worden voor een betere vindbaarheid in zoekmachines.
Een goede SEO specialist houdt zich aan de richtlijnen van zoekmachines en werkt op een eerlijke en transparante manier aan een betere vindbaarheid van websites. Door het inhuren van een SEO specialist kun je ervoor zorgen dat jouw website beter gevonden wordt in zoekmachines en dat je meer potentiële klanten bereikt.
Waarom is SEO zo belangrijk? #
SEO is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat jouw website goed gevonden wordt in zoekmachines. Het hebben van een mooie website is één ding, maar als niemand deze kan vinden, dan heb je er weinig aan. Met SEO zorg je ervoor dat jouw website op de eerste pagina van de zoekresultaten verschijnt en dat je dus meer bezoekers krijgt. Hierdoor krijg je meer potentiële klanten en kun je je omzet verhogen.
Daarnaast zijn er nog meer redenen waarom SEO belangrijk is:
- Vertrouwen: als je hoog in de zoekresultaten verschijnt, wek je vertrouwen bij potentiële klanten. Dit komt omdat mensen vaak denken dat de beste bedrijven bovenaan in de zoekresultaten staan. Als jouw website op de eerste pagina van de zoekresultaten staat, dan wordt jouw bedrijf gezien als een autoriteit binnen jouw vakgebied.
- Return on investment (ROI): SEO is een investering in de toekomst van jouw bedrijf. Het kan even duren voordat je resultaten ziet, maar als je SEO op de juiste manier toepast, kan het leiden tot een hogere ROI dan andere vormen van online marketing.
- Lange termijn resultaten: in tegenstelling tot bijvoorbeeld betaalde advertenties, zijn de resultaten van SEO op de lange termijn. Zodra je hoger in de zoekresultaten verschijnt, blijf je vaak nog langere tijd op die positie staan.
- Concurrentievoordeel: als jouw concurrenten geen SEO toepassen, kun je met SEO een groot voordeel behalen. Door hoger in de zoekresultaten te staan, kun je jouw concurrenten voorblijven en meer klanten aantrekken.
Al met al is SEO dus ontzettend belangrijk voor het succes van jouw website en bedrijf. Het kan even duren voordat je resultaten ziet, maar de investering is het zeker waard.
In het kort: wat is SEO? En hoe leg je het fundament voor jouw website? #
Zo, dat was een hoop informatie! SEO is een complex thema en het is dus helemaal logisch als je even door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig hebben we een handige SEO kennisbank waar alle onderwerpen stap-voor-stap uitgelegd worden.
En wat betreft dit artikel: een kleine recap met de belangrijkste punten kan vast geen kwaad:
- SEO staat voor search engine optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie.
- Onder SEO vallen alle werkzaamheden die je uitvoert om ervoor te zorgen dat je website hogere posities bereikt in zoekmachines, zoals Google en Bing.
- SEO is onderverdeeld in drie belangrijke pijlers: techniek, content en autoriteit, waarbij al deze aspecten belangrijk zijn om aan te werken.
- Zorg dat je een volledige SEO audit uitvoert voor je website om je performance in kaart te brengen over alle drie de pijlers.
- Als je gericht aan de slag wilt met SEO zijn een Content Strategie en een zoekwoordenonderzoek onmisbaar.
- Onze mening: het loont altijd om aan zoekmachine optimalisatie te doen, of je nou zelf alleen de basics uitvoert of een complete strategie uitbesteedt: je krijgt er sowieso geen spijt van.