Meta keywords

Wat zijn meta keywords?

In het Kort

Meta keywords zijn korte tekstfragmenten die in de HTML-code van een webpagina worden ingevoegd om zoekmachines te helpen begrijpen waar de content over gaat. Deze verborgen termen waren ooit cruciaal voor zoekmachineoptimalisatie, maar door veranderingen in SEO-praktijken is hun invloed verminderd. Wat zijn meta keywords en hoe beïnvloeden ze vandaag de dag nog jouw aanwezigheid online?
In dit Artikel
In dit Artikel

Definitie Meta keywords

Meta keywords zijn specifieke termen die in de HTML-code van een webpagina worden geplaatst, maar niet zichtbaar zijn voor bezoekers. Deze termen dienen als indicatoren voor zoekmachines om de inhoud en het onderwerp van een pagina te begrijpen. Voorheen hadden ze grote invloed op de zoekmachineoptimalisatie (SEO), maar tegenwoordig is hun belang afgenomen.

Het belang van zoekwoorden in SEO

Zoekwoorden ofwel keywords, spelen een cruciale rol bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines zoals Google en Bing. Ze helpen deze platforms te koppelen aan wat gebruikers zoeken. Meta keywords werden toegevoegd aan de head-sectie van HTML-pagina's, waardoor webcrawlers die informatie konden meewegen bij het indexeren van pagina's.

De valkuilen van meta keyword misbruik

In het verleden hebben SEO professionals vaak misbruik gemaakt van meta keywords door 'keyword stuffing', waarbij zij willekeurige populaire termen toevoegden die weinig tot geen relevantie hadden met de daadwerkelijke inhoud. Dit leidde tot vervuilde zoekresultaten, waarbij websites werden getoond die niet aansloten bij wat gebruikers zochten.

Huidige behandeling van meta keywords door zoekmachines

Hoewel Google heeft aangekondigd dat zij geen rekening meer houden met meta keywords bij het rangschikken van websites, blijft er onduidelijkheid over hoe andere zoekmachines zoals Bing dit element verwerken in hun algoritmes. Toch blijven de title tag en meta description essentieel voor hoe je website wordt weergegeven in zoekresultaten.

Wanneer kan het gebruik schadelijk zijn?

Als jouw meta keywords overeenkomen met de content op je pagina kan het nog steeds nuttig zijn om ze op te nemen zonder negatieve gevolgen voor je SEO-inspanningen. Echter, als deze niet relevant zijn of overmatig worden gebruikt, kan dit leiden tot een lagere positie in de zoekresultaten. Denk ook aan synoniemen of veelvoorkomende spelfouten als potentiële toevoegingen om interne zoekfuncties binnen jouw site te verbeteren – vooral nuttig voor webshops.

Door nauwkeurig en strategisch gebruik te maken van zoekwoorden – zowel in de content zelf als achter de schermen – kun je jouw website optimaal positioneren binnen moderne SEO-praktijken.

In dit Artikel