In het Kort

Indexeren is het proces waarbij zoekmachines zoals Google informatie verzamelen over webpagina’s om deze op te nemen in hun zoekresultaten. Dit gebeurt via zogenaamde crawlers of spiders die het internet afspeuren naar nieuwe en bijgewerkte content. Maar wat is indexeren en hoe zorg je ervoor dat jouw website beter gevonden wordt?
In dit Artikel
In dit Artikel

Definitie Indexeren

Indexeren in de context van zoekmachines betekent het proces waarbij een geautomatiseerd programma, bekend als een 'crawler' of 'spider', het internet afspeurt voor nieuwe of bijgewerkte webpagina's om deze toe te voegen aan de database van de zoekmachine. Door deze actie kunnen jouw webpagina's verschijnen in de zoekresultaten wanneer iemand zoekt naar gerelateerde onderwerpen of trefwoorden.

Het Proces van Indexering

Wanneer een crawler een pagina bezoekt, analyseert deze de inhoud, structuur en metadata van de pagina. Vervolgens wordt deze informatie opgeslagen in een grote database, waaruit de zoekmachine put wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert. Voor website-eigenaren is het essentieel dat hun site goed doorzoekbaar is en heldere sitemaps heeft, zodat crawlers gemakkelijk alle relevante pagina's kunnen vinden en indexeren.

Hoe Controleer Je Indexatie?

  • Site-query: Voer "site:jouwdomein.nl" in op Google om te zien welke pagina's van jouw domein zijn geïndexeerd.
  • Individuele Pagina: Controleer afzonderlijke pagina's door hun URL direct in Google te zoeken.
  • Google Search Console: Gebruik dit hulpmiddel om sitemaps in te dienen voor snellere indexering en om indexatiestatus te monitoren.

Verbeteren van Indexatie

  • Voeg links toe naar nieuwe of belangrijke pagina's binnen jouw website.
  • Verkrijg meer backlinks die verwijzen naar jouw site om autoriteit en zichtbaarheid te verhogen.
  • Deel je content actief op social media platforms.

Indexatie als Momentopname

Het is belangrijk je bewust te zijn dat indexatie niet altijd realtime is. Zoekmachines slaan gekopieerde versies op – caches – die soms iets achterlopen op recente wijzigingen. Websites die frequent worden bijgewerkt, zoals nieuwsplatforms, worden vaker gecrawld dan sites die minder vaak veranderen. Een goed gestructureerde sitemap helpt crawlers efficiënt door je website navigeren en verzekert dat nieuwe en aangepaste content tijdig wordt ontdekt.

Onthoud dat zonder zichtbaarheid voor crawlers – bijvoorbeeld door onjuiste robots.txt instructies of noindex tags – je pagina’s onvindbaar blijven in zoekresultaten. Zorg dus altijd voor correcte instellingen zodat je geen kansen mist!

In dit Artikel