In het Kort

Een footer is het onderste gedeelte van een website, vaak gevuld met nuttige links, contactinformatie en juridische kennisgevingen. Het is een essentieel element dat op elke pagina terugkomt en fungeert als ankerpunt voor bezoekers die meer willen weten over jouw bedrijf of navigatiegemak zoeken. Wat is een footer en hoe kan deze bijdragen aan zowel de gebruiksvriendelijkheid van jouw website als aan zoekmachineoptimalisatie?
In dit Artikel
In dit Artikel

Een footer op een website is te vergelijken met de onderkant van een document of drukwerk, waar normaal gesproken zaken als paginanummers en voetnoten worden geplaatst. In de digitale wereld van websites is de footer het gedeelte onderaan elke pagina die consistent over het gehele domein wordt weergegeven. Dit element, gecodeerd in HTML, biedt structuur en helpt bij het handhaven van consistentie in design en informatieverschaffing op een site.

De aanwezigheid van een footer draagt bij aan de herkenbaarheid en professionele uitstraling van je website. Omdat deze sectie op elke subpagina identiek kan zijn, biedt dit de mogelijkheid om bezoekers constant toegang te geven tot essentiële informatie zonder dat zij daarvoor hoeven terug te navigeren naar de hoofdpagina of andere delen van je site.

Wat je precies in een footer plaatst hangt af van jouw behoeften en die van je doelgroep. Hieronder vind je typische elementen die vaak in footers worden opgenomen:

  • Contactinformatie (NAT-gegevens): Naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres.
  • Navigatie: Links naar belangrijke pagina's of sitemap voor gemakkelijke navigatie.
  • Juridische informatie: Disclaimers, privacybeleid en auteursrechtelijke vermeldingen.
  • Social media iconen: Directe links naar social media kanalen.
  • Nieuwsbrief inschrijving: Een veld om zich te abonneren op nieuwsbrieven.
  • Certificaten of partners: Logos of verwijzingen naar keurmerken of partners.

Het gebruik maken van interactieve elementen zoals inschrijfformulieren voor nieuwsbrieven of links naar social media profielen kan ook meerwaarde bieden door gebruikers aan te moedigen tot verdere interactie met jouw merk.

Design overwegingen voor Footers

Bij het ontwerpen moet er rekening gehouden worden met zowel esthetiek als functionaliteit. Een goed ontworpen footer moet naadloos aansluiten bij het algehele design maar mag tegelijkertijd niet afleiden van de hoofdcontent. Belangrijk is dat deze gebruiksvriendelijk blijft; tekst moet leesbaar zijn en knoppen klikbaar zonder frustratie voor gebruikers.

SEO Voordelen van goed ingerichte Footers

Footers kunnen ook invloed hebben op zoekmachineoptimalisatie (SEO). Door relevante links toe te voegen verbeter je interne linkbuilding wat positief kan uitpakken voor jouw positie binnen zoekmachineresultaten. Daarbij helpt duidelijke contactinformatie zoekmachines bij lokale SEO door jouw bedrijf beter positioneerbaar te maken binnen lokale zoekresultaten.

In conclusie fungeert een footer niet alleen als informatiedrager maar ook als onmisbaar element binnen webdesign dat consistentie, navigatiegemak en zelfs SEO ten goede komt. Denk dus goed na over hoe jij deze ruimte optimaal kunt benutten om bezoekers aan jouw website de beste ervaring mee te geven.

In dit Artikel