Call to Action (CTA)

Wat is een Call to Action (CTA)?

In het Kort

Een Call to Action (CTA) is een specifieke instructie aan het publiek, bedoeld om een onmiddellijke reactie uit te lokken, zoals “Bestel nu”, “Download hier” of “Vraag een offerte aan”. Deze marketingstrategie wordt ingezet om potentiële klanten te motiveren tot het ondernemen van actie die de belangen van het bedrijf dient. Maar wat is een Call to Action precies en hoe kan een CTA worden geoptimaliseerd om conversieratio’s te verhogen?
In dit Artikel
In dit Artikel

Definitie Call to action (CTA)

Een Call to Action, vaak afgekort tot CTA, is een term die verwijst naar elke vorm van communicatie die ontworpen is om een onmiddellijke respons of aanmoediging tot actie uit te lokken bij de lezer of kijker. Het is een directe oproep aan het publiek om een specifieke handeling uit te voeren, zoals “Koop nu”, “Lees meer” of “Neem contact op”. De kracht van een CTA ligt in zijn vermogen om de aandacht van de gebruiker te grijpen en hem of haar aan te sporen tot het nemen van stappen die vooraf door de marketeer zijn bepaald.

Belang en functies van CTA’s

Een doeltreffende CTA heeft meerdere functies:

 • Bevordering van verkoop: De primaire functie is vaak het stimuleren van verkoop door gebruikers aan te moedigen producten of diensten toe te voegen aan hun winkelmandje en over te gaan tot aankoop.
 • Leadgeneratie: Het verzamelen van contactgegevens voor leads via inschrijfformulieren.
 • Nieuwsbriefinschrijvingen: Aanmoedigen om zich in te schrijven voor periodieke updates of nieuwsbrieven.
 • Informatieverstrekking: Verzoeken om meer informatie stimuleert interactie met klanten.
 • Gebruikerstijdverlenging: Bezoekers langer op de site houden door ze naar andere relevante pagina’s te leiden.
 • Feedback verzamelen: Uitnodigen om feedback of meningen over bepaalde onderwerpen of producten achter te laten.

Voordelen voor SEO en Gebruikerservaring

Goed geïmplementeerde CTA’s kunnen niet alleen de conversieratio’s verbeteren maar ook bijdragen aan zoekmachineoptimalisatie (SEO) doeleinden:

 • Verhoging Click Through Rate (CTR): Een uitnodigende CTA kan de kans vergroten dat bezoekers doorklikken naar andere pagina’s, wat positief kan bijdragen aan SEO-prestaties.
 • Verlaging Bouncepercentage: Als gebruikers interactie hebben met CTA’s, vermindert dit vaak het aantal mensen dat snel weer vertrekt na één pagina gezien te hebben.

Effectieve Voorbeelden Van Bedrijven

Grote bedrijven benutten strategisch ontworpen call-to-actions:

 • Netflix moedigt mensen actief aan zich eerst in te schrijven alvorens ze volledige toegang krijgen tot hun streamingaanbod.
 • Spotify biedt zowel gratis als betaalde abonnementsopties, waarbij nadruk wordt gelegd op het gratis beginnen wat later kan resulteren in hogere conversies naar betalende abonnees.
 • Facebook geeft slechts een preview van profielpagina’s tenzij je ingelogd bent; dit bevordert nieuwe registraties.

Door deze tactische plaatsingen zetten deze bedrijven websitebezoekers effectief om in actieve gebruikers en klanten.

In dit Artikel