In het Kort

Breadcrumbs zijn navigatiehulpmiddelen op websites die een spoor van links vormen, zodat je als gebruiker makkelijk kunt zien waar je bent en snel kunt teruggaan naar voorgaande pagina’s. Dit ‘broodkruimelspoor’ helpt niet alleen bij de navigatie, maar verbetert ook de vindbaarheid van webpagina’s in zoekmachines. Maar hoe kunnen deze eenvoudige links zo’n krachtige impact hebben op jouw ervaring en de SEO-prestaties van een website? Wat zijn breadcrumbs en waarom zou elke website-eigenaar moeten overwegen om ze te implementeren?
In dit Artikel
In dit Artikel

Definitie Breadcrumbs

Breadcrumbs, ofwel broodkruimelpaden, zijn een navigatiehulp op websites die het voor jou als gebruiker mogelijk maken om je plek binnen de site te bepalen en eenvoudig terug te navigeren naar eerder bezochte pagina's. Deze term is afkomstig van het sprookje van Hans en Grietje, waarin broodkruimels worden gestrooid om de weg terug te vinden. Op een website vormen ze een pad van links die aangeven waar je bent ten opzichte van de startpagina.

Hoe werken breadcrumbs?

Breadcrumbs verschijnen meestal aan de bovenkant van een webpagina en tonen een reeks links die de hiërarchische structuur van de content weerspiegelen. Ze beginnen vaak bij de homepagina en volgen met elke stap verder naar beneden in deze structuur. Elke tussenstap is klikbaar, waardoor je snel kunt terugspringen naar een hoger niveau zonder meerdere malen op 'terug' te hoeven klikken in je browser.

Verschillende typen breadcrumbs

Er bestaan hoofdzakelijk drie varianten:

  1. Locatie-based breadcrumbs: Deze laten zien waar je je bevindt binnen de site-structuur en veranderen niet gebaseerd op jouw navigatiegedrag.
  2. Pad-based breadcrumbs: Deze tonen de specifieke stappen die je hebt genomen om bij een bepaalde pagina te komen.
  3. Kenmerk-based breadcrumbs: Vooral gebruikt in webshops; ze geven filters of specifieke kenmerken weer die gebruikt zijn om tot het huidige productoverzicht te komen.

Voorbeeld locatie-based breadcrumb: Home > Kleding > Damesmode > Schoenen

Voorbeeld pad-based breadcrumb: Home > Over Ons > Team > Janine Verbeek

Voorbeeld kenmerk-based breadcrumb: Elektronica > Smartphones > Merk: Samsung

Het belang van breadcrumbs voor SEO

Naast het bieden van gebruiksgemak spelen breadcrumbs ook een belangrijke rol in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoekmachines zoals Google gebruiken ze om de structuur van jouw website beter te begrijpen wat kan bijdragen aan betere indexering en potentieel hogere posities in zoekresultaten.

Het is hierbij cruciaal dat deze navigatielinks heldere, relevante termen bevatten die zowel voor bezoekers als zoekmachines duidelijk maken wat er op iedere pagina verwacht kan worden.

Wanneer zijn breadcrumbs nuttig?

Hoewel niet elke website ze nodig heeft – vooral niet wanneer deze klein is met eenvoudige navigatie – kunnen grotere sites met complexe hiërarchieën veel baat hebben bij goed geïmplementeerde kruimelpaden. Voor zowel bezoekers als voor SEO-doeleinden kunnen ze dus erg waardevol zijn door oriëntatie binnen jouw website te verbeteren en tegelijkertijd zoekmachines meer context over jouw contentstructuur te bieden.

In dit Artikel