301-Redirect

Wat is een 301-Redirect?

In het Kort

Een 301-Redirect is een permanente manier om een oude URL door te verwijzen naar een nieuwe. Dit hulpmiddel wordt ingezet wanneer de inhoud van een webpagina verhuist of wanneer je hele website een nieuw adres krijgt. Het zorgt ervoor dat bezoekers en zoekmachines automatisch op de juiste plek terechtkomen, zonder dat ze het merken. Maar wat is een 301-Redirect en hoe kan het jouw SEO-strategie ondersteunen bij het behouden van zoekmachine rankings en bezoekersverkeer?
In dit Artikel
In dit Artikel

Definitie 301-Redirect

Een 301-Redirect staat bekend als een permanente omleiding die de ene URL naar een andere doorstuurt. Wanneer je deze techniek toepast, worden bezoekers automatisch van de oorspronkelijke pagina geleid naar een nieuwe locatie. Dit is vergelijkbaar met het doorsturen van post bij een fysieke verhuizing. In de digitale wereld kan het voorkomen dat jouw webadres wijzigt, terwijl gebruikers of zoekmachines nog steeds het oude adres kennen. Om te voorkomen dat bezoekers op een niet-bestaande pagina belanden en om ervoor te zorgen dat je bestaande online autoriteit niet verloren gaat, gebruik je een 301-Redirect.

Het belang van 301-Redirects voor SEO

Een goed geïmplementeerde 301-Redirect is cruciaal voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit komt doordat veel van de linkwaarde (ook wel linkjuice genoemd) die aan de oude URL was gekoppeld, wordt overgedragen aan de nieuwe URL. Hierdoor behoudt je grotendeels de positie in zoekmachineresultaten die voorheen aan het oude adres was toegekend.

Scenario's waarin je een 301-Redirect gebruikt:

 1. De naamswijziging van jouw bedrijf.
 2. Migratie naar een nieuw domein.
 3. Correctie van gebroken links als gevolg van verouderde content.
 4. Het samenvoegen van twee websites of webpagina's onder één adres.
 5. Beveiligingsupdates, zoals overstappen van HTTP naar HTTPS.

Door effectief gebruik te maken van redirects zorg je voor continuïteit in jouw online aanwezigheid en bied je bezoekers altijd toegang tot relevante content zonder onderbreking.

Implementatie: Stappenplan voor 301-Redirects

Bij het overgaan naar een nieuw domein of bij andere wijzigingen waarbij URL's veranderen, is het essentieel om alle relevante pagina’s tijdig te voorzien van correct ingestelde redirects:

 1. Inventariseer: Breng alle oude URLs in kaart die omgeleid moeten worden.
 2. Implementeer: Zet via .htaccess-bestand (voor Apache-servers) of via serverconfiguratie (voor Nginx-servers) de redirects op.
 3. Test: Controleer na implementatie of alle redirects goed functioneren en leiden naar de juiste bestemming.
 4. Monitor: Houd statistieken bij om te zien hoe bezoekersstromen na implementatie lopen en pas indien nodig aan.

Het is belangrijk te onthouden dat hoewel veel waarde wordt overgedragen middels deze methode, er altijd sprake kan zijn van enig 'verlies'. Echter blijft dit minimaal vergeleken met alternatieve methoden zoals tijdelijke redirects (302).

Alternatieve Redirects: Wanneer gebruik je geen 301?

Een tijdelijke redirect, bekend als een 302-redirect, kan geschikt zijn wanneer:

 • Je intenties slechts kortstondige omleiding vereisen;
 • Je experimenteert met nieuwe pagina-indeling maar wilt terug kunnen keren naar origineel zonder waardeverlies;
 • Er sprake is van seizoensgebonden promoties waarbij na afloop teruggeschakeld moet worden naar standaardcontent.

Naarmate zoekmachines updates ontvangen betreffende deze wijzigingen zal geleidelijk aan alleen nog maar jouw nieuwe URL verschijnen in hun resultatenlijsten – zo wordt digitaal verhuizen gestroomlijnd en behapbaar gemaakt met minimale verstoring voor gebruikerservaring en SEO-prestaties!

In dit Artikel